Skördetider

Häromdagen tillbringade jag några timmar på odlingslotten. Den här tiden är nästan den bästa även om hela kolonilottssäsongen har sin tjusning...från maj till september..
Men nu slipper man myggen och allt som växer har liksom stannat av lite...även ogräset. Nu är det dags att börja städa upp inför vintervilan. Fortfarande skördas det för fullt...lök, potatis, morötter med mera...men förberedelserna inför vintern har börjat.
Jag har skördat löken och där den har vuxit petade jag ner en massa jordgubbsrevor som förhoppningsvis hinner rota sig lite innan kylan kommer..
 
Ekologisk och egenodlad, bättre kan det inte bli..

Tankar om nästa odlingssäsong har också börjat...
Då ska jag inte odla morötter då årets blev uppätna av morotsflugan, ska istället öka på jordgubbslandet och sätta mer blommor. Kryddväxter ska det också bli mer av och även bönor. Ska läsa på lite mer under vintern och planera mer noggrant  för att förhindra impulsköp av fröer.. så gott det går, alltid är det nåt som man faller för när det är dags att handla.
Mer blommor ska det bli...
 
 

Lördag

Cyklade till kolonilotten idag. Regnet hängde i luften och emellanåt kunde jag känna lite duggregn, men det var riktigt skönt i luften och väl framme kändes det härligt att vara där. Rensade bort lite ogräs och konstaterade att mina morötter har angripits, förmodligen av morotsflugan. Rensade bort en del och lämnade kvar de som ändå såg fräscha ut i blasten. Får väl se hur det utvecklar sig.
Förövrigt växer det bra. Sockerärtorna har gjort sitt men Mangolden växer så det knakar. Plockade en del men i vanlig ordning har jag satt alldeles för mycket frön. Måste skärpa mig där. Potatisen får stanna kvar i backen ett tag till, det ska bli intressant att se vilken sort som blir bäst i år. Har satt både mandel och runda.
Sparrisen skjuter nya skott hela tiden och vajar som plymer i vinden. Första odlingssäsongen ska man ju inte skörda utan bara låta den växa och frodas vilket den verkligen gör. Men nästa säsong är det dags.
Potatisen till vänster, de stackars få morötterna bredvid. Jordgubbslandet till höger (nytt för i år så det ser rätt ynkligt ut), sparris och mangold ovanför. Rakt ovanför morötterna kan man se löken, eller i alla fall blasten som lagt sig ner. För övrigt finns det buskar med svarta vinbär, krusbär och så hallon förstås. En rabatt med blommor finns längst ut till vänster, mot gången men syns inte på bild. Hade inte med mig kameran idag så det blev bara några bilder med mobilen.
Här kan man se sparrisen, rätt kraftig och nya skott fortsätter att komma. Mangold i bakgrunden.
I morgon är det dan före dan...arbetsdan.. Jisses.
 
 
 
 

Anna-Lena

Min vardag och mitt liv..

RSS 2.0